Activiteiten in de buurt:


Sightseeing
   lees meer

Fietsen en wandelen
   lees meer

Golf
   lees meer

Vissen
   lees meer

Voor de kids
   lees meer

Culinair festijn
   lees meer

Onderweg
   lees meer

Jouw tip hier?

Sightseeing

Ongetwijfeld de grootste troef van de streek: de mooi bewaarde middeleeuwse stadjes en kastelen. In een straal van 50 km vind je de prachtige stadjes Sarlat en Domme, bezoek je mooie vestingstadjes en daal je af in de prehistorie van Lascaux.
Omdat het aanbod zo immens is, verwijzen we door naar de websites van de toeristische diensten, waar je alle praktische info vindt. Hierna alvast enkele bestemmingen die zeker zullen bekoren:

Het mooiste stadje is ongetwijfeld Sarlat-le-Canéda, 's avonds romantisch verlicht met gaslantaarns. Op marktdagen (o.a. de gerenommeerde markt met les produits du terroir op zaterdag en de biomarkt op donderdagavond) tijdens het toeristisch hoogseizoen is het zeer druk in Sarlat. Ga heel vroeg!

Ook het hooggelegen vestingstadje Domme is een pareltje. Geniet van het prachtige zicht op de vallei van de Dordogne.
Meer mooie dorpjes in hartje Périgord Noir: Beynac-et-Cazenac met zijn stijle straatjes en het tegen de rotswand genestelde La Roque-Gageac zijn zeker een bezoekje waard.
Onze favoriet onder de bastidedorpen: Monpazier met gezellige terrassen, snuisterwinkeltjes en een levendig marktje op donderdag.

Voor sporen van de prehistorische mens moet je in het dal van de Vézère zijn. Je kan er tal van grotten en grotwoningen bezoeken, de meeste in de buurt van Les-Eyzies-de-Tayac. De site maakt deel uit van de UNESCO werelderfgoedlijst. De bekendste grot is Lascaux, waar rotstekeningen gevonden werden. Intussen is de grot gesloten voor het publiek maar een identieke kopie kan je bezoeken in LascauxII in Montignac-sur-Vézère, op 200m van de originele grot.

Ook de kastelen zorgen voor aantrekkelijke tafereeltjes tijdens tochten door de Dordogne. Een paar aanraders: Château de Beynac, Château de Commarque en Château de Castelnaud.

Mooie tuinen bewonderen? Ga langs in les jardins de Marqueyssac en les jardins du manoir d'Eyrignac.


En last but not least... ons eigen Belvès! Een van de 9 dorpjes in de Dordogne met de klassering les plus beaux villages de France.

Fietsen en wandelen


Voor wielerfanaten is de Périgord een ideale bestemming. Prachtige landschappen met rivieren, kastelen, mooie dorpjes en wijngaarden.
Surf naar onze website Les Cézars à vélo voor info, routes en tracks in de buurt van Maison Cézar.
De toeristische dienst stelde een fietskaart samen met 29 ritten in de Périgord, die ook onderling combineerbaar zijn. De kaart kan je gratis meenemen bij het office de tourisme.
Aquitaine Bike verhuurt goede fietsen en stelt fietsroutes samen op maat. Hun bureau ligt op enkele kilometers van Belvès, in Coux-et-Bigaroque, aan de Dordogne rivier.

Belvès zelf telt meer dan 100km wandel-, mountainbike- en ruiterpaden. Het Canton Belvès bracht een kaart uit met een tiental lussen, waarvan drie in de onmiddellijke omgeving van de pastorie. Ze ligt ter beschikking in Maison Cézar. Je kan ze voor enkele eurootjes kopen bij het office de tourisme in Belvès.
In het schuurtje van Maison Cézar kan je je fietsen veilig opbergen.

Golf

Golf Club de Lolivarie

18-hole golfbaan in Saint-Germain-de-Belvès, in de vallei van de Dordogne. Parcours van 6000m.
Op enkele km van St-Amand-de-Belvès.
http://www.lolivariegolfclub.com


Golf de la Forge

9-hole golfbaan in Siorac-en-Périgord, vlakbij Belvès, op een voormalige tabaksplantage. Par 30 - 1411m.
Op 8km van St-Amand-de-Belvès.
http://www.golfdelaforge.fr


Domaine de Rochebois

9-hole golfbaan op het Domaine de Rochebois, op de oevers van de Dordogne. Par 36.
Op een half uurtje van St-Amand-de-Belvès, richting Sarlat.
http://www.rochebois.com


Golf de la Marterie

18-hole golfbaan in Saint-Felix de Reilhac, in een landschap van bos en heide. Par 73 - 5803m.
Op 45min van St-Amand-de-Belvès, richting Périgueux.
https://leslodgesdugolfdelamarterie.com


Chateau les Merles

9-hole golfbaan tussen druivelaars en pruimenbomen in het 20ha grote park van het Chateau les Merles. Uitstekend restaurant.
Par 35 - 2550m.
Op 50min van St-Amand-de-Belvès, richting Bergerac.
http://www.lesmerles.com

Vissen

Wie genoegen vindt in hengelen zal ook in de Dordogne aan zijn trekken komen. Aan de oevers van de vele rivieren en stroompjes is het heerlijk vertoeven en in het heldere water leeft o.a. baars, snoek, forel en karper. Zoals in de meeste landen is de visvangst streng gereglementeerd. Op de website van de Fédération de Dordogne pour la pêche et la protection du milieu aquatique vind je de nodige info.
De AAPPMA's (Associations Agréées pour la pêche et la protection du milieu aquatique) voor de verschillende regio's staan er opgelijst. Je krijgt telkens een overzicht van de rivieren (cours d'eau) en meren (plans d'eau) in de regio rond St-Amand-de-Belvès, de vis die er te vangen is en de technieken die daarvoor best gebruikt worden. Ook de adressen waar je de verplichte carte de pêche kan kopen, zijn er te vinden.

Niet-ervaren vissers kunnen voor een (half) dagje vissen ook naar Aux Étangs du Bos in Le Bugue, een recreatiepark met visvijver.

Voor de kids

Klouteren en klimmen tussen de bomen kan in het Parc-en-ciel, in Lacapelle-Biron (waar je ook het indrukwekkende Chateau de Biron kan bezoeken).
Op een half uurtje van Bèlves, net over de grens van de Dordogne, in de Lot-et-Garonne.
Verschillende parcours, afhankelijk van je niveau. Ook leuk voor de allerkleinsten (vanaf 3j).

Terug in de tijd

Succes verzekerd: Onderduiken in het leven van ridders en jonkvrouwen in een echt middeleeuws kasteel? Het kasteel Château de Castelnaud kan je het hele jaar door bezoeken!
Nog verder terug in de tijd? La Roque Saint-Christophe, een immense 80m hoge rotswand die oprijst uit de Vézère, werd al in de prehistorie door mensen bewoond.

Varen

Bootje varen op de Dordogne of de iets rustigere Vézère? Bij A Canoe Raid kan je kajak en kanotochten maken vanaf 7km.
De basis in Siorac-en-Périgord ligt op 8km van Belvès.
Voor een rustige vaart (met uitleg) in een traditionele aak op de Dordogne, kan je in het haventje van Beynac terecht. Les gabarres de Beynac varen van Pasen tot Allerheiligen.

Waterpret

Glijden, plonzen en dobberen? Ook mogelijk! In het recreatiepark Aux Étangs du Bos in Le Bugue (20-tal km van St-Amand) kan je in de zomermaanden terecht voor actief zwemplezier. In Marselès (16 km van St-Amand), vlakbij bij (het mooi gerestaureerde en volledig ommuurde bastidedorpje) Monpazier, ligt ook het 3ha grote Lac de Véronne.

Handen uit de mouwen

Creatievelingen? Of een regendagje overbruggen? Trek dan westwaarts, bijvoorbeeld langs mooie rustige baantjes via Beaumont-du-Périgord naar Couze-et-Saint-Front (aan de Dordogne) waar je in het econo-musée Le moulin de la Rouzique een papiermolen kan bezoeken. Je gaat naar huis gaat met een leerrijke ervaring én je zelf vervaardigde blad papier.

Culinair festijn

De culinaire reputatie van de Périgord staat buiten kijf. Truffels, noten, pruimen, foie gras en allerlei eend-bereidingen maken deel uit van de lokale gastronomie. Wil je ondergedompeld worden in de Franse keuken? Ga dan proeven en genieten op de marchés gourmands in de dorpjes in de buurt (Belvès op woensdagavond).
Wil je zelf bereidingen maken met voortreffelijke ingrediënten uit de Périgord? Dan moet je rechtstreeks naar de boer of naar één van de vele marktjes waar de locals hun heerlijke producten aanbieden: Belvès (zaterdag), Saint-Cyprien (zondag) of Monpazier (donderdag).

Wijnliefhebbers? De uitstekende wijngebieden van Bergerac en Cahors liggen binnen je bereik! Beide steden liggen op ongeveer 60km, en zijn zelf ook een bezoekje waard, respectievelijk aan de Dordogne en de Lot gelegen.
Info over wijnkastelen en degustaties vind je op Vins de Bergerac of Vin de Cahors.

Hobbykoks kunnen zich uitleven met verse regionale producten als truffel, eend, noten en pruimen. In ons gastenboek staan enkele recepten om uit te proberen.
Neem nog een flesje ambachtelijk geperste notenolie mee voor thuis. Ook rillettes, paté en walnotenpasta laten zich prima transporteren naar huis.

Onderweg

Tenslotte nog een paar tips om op de heen- of terugweg een korte onderbreking in te lassen.
Limoges ligt op 180 km van Belves, langs de A20 autostrade. Een uitgelezen kans om de stad te bezoeken, die meer te bieden heeft dan porcelein alleen: Benen strekken langs de oevers van de Vienne rivier, een bezoek aan de fraaie kathedraal of een stadswandeling die eindigt met een lekkere hap op één van de terrassen in het centrum. Een aanrader is Le Tajine, achter Les Halles Centrales (overdekte markt) aan de Place de la Motte.

Op een 20-tal km ten NW van Limoges ligt Oradour-sur-Glane, een Frans dorpje dat in de tweede wereldoorlog volledig verwoest werd. In 1999 werd het Centre de la Mémoire opgericht, een museum ter nagedachtenis van het bloedbad dat op 10 juni 1944 plaatsvond. Alles wordt er bewaard zoals het de fatale dag is achtergelaten, inclusief de ruines in het dorp en de auto van de huisarts, die nog op het dorpsplein staat.

Meteen genieten van de Périgord? Sla dan de autostrade l'Occitane A20 af in Brive en neem de autostrade la Transeuropéenne A89 tot in Périgueux. De indrukwekkende kathedraal Saint-Front troont uit boven de oude binnenstad. Deze geliefde etappe van de pelgrims naar Compostella is geklasseerd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Tal van romeinse en middeleeuwse overblijfselen maken een stadsbezoek echt de moeite waard. Daarbovenop de geneugten van vandaag - winkels, terrassen en restaurants - en het vakantiegevoel is meteen compleet.

Of maak een ommetje langs Bordeaux? De stad kreeg het voorbije decennium een ware facelift. Sinds juni 2016 kan je het megalomane wijnmuseum La Cité du Vin bezoeken. Architecturale durf aan de buitenkant en een virtuele onderdompeling in de geschiedenis van alle wijnen van de wereld aan de binnenkant.

Jouw tips?

Ben je zelf in de Périgord of Dordogne geweest en heb je interessante tips voor toekomstige bezoekers? Laat het ons weten!
Stuur een mailtje naar info@maisoncezar.be