Overzicht ritten:


Groene route (52km)
   lees meer

Bastideroute (77,5km)
   lees meer

Over de Dordognebruggen (70km)
   lees meer

Via Monpazier naar Biron (46km)
   lees meer

Langs Dordogne en Vézère (92km)
   lees meer

Door de kastanjebossen (46km)
   lees meer

Binnenkort meer...

Onderstaande ritten vertrekken in Maison Cézar in Saint-Amand-de-Belvès. Geoefende fietsers laden gewoon de bijgevoegde gpx-file op hun gps-toestel. Fietsers zonder gps kunnen zich oriënteren op de interactieve kaart of zich laten leiden door de beschrijving. Hier en daar ook een tipje voor een stop: een bezienswaardigheid, picknickplek of café.

De groene route

Tocht langs riviertje La Couze, ten zuiden van de Dordogne, zonder al te veel hoogteverschil behalve bij St-Avit en Belvès.Lengte: 52 km
Hoogtemeters: 670m
Download gpx track
Bekijk op grotere kaartDe route vertrekt vanuit Saint-Amand-de-Belvès richting Belvès, een mooi middeleeuws dorpje dat tegen een heuvel gebouwd is. Blijf links van het dorpje, dat bespaart je alvast een klim, en neem de D53 richting Monpazier. De weg stijgt licht tot op een hoogvlakte waar je een prachtig zicht hebt over de omliggende heuvels. Op de linkerkant van de weg zie je een pijltje naar 'Chez Ilse', een uitgeweken Vlaamse die op haar boerderij heerlijke lokale specialiteiten (o.a. foie gras, eendeborst, confit) bereidt. Je kan ze ter plekke verorberen tijdens een Table d'hôtes (reserveren) of bestellen om zelf mee aan de slag te gaan.

Neem even verder rechts de D26 richting Beaumont. Geniet van het zicht rechts op het kasteel (niet toegankelijk). De weg, rustig en vrij vlak, loopt door een bos met vooral eiken en kastanjes. Bij Bouillac hou je links aan.
De weg, waarlangs notenbomen staan, daalt licht. Links van de weg stroomt het riviertje La Couze. Je komt op de kruising met de C201 die naar Montferrand-du-Périgord leidt. Ondanks de helling van 15%, loont het toch de moeite even te gaan kijken. Net voorbij het dorp, staat een pijltje naar het oude kerkje Saint-Christophe met goed bewaarde muurschilderingen.

Het op de hoek gelegen restaurant 'Lou Peyrol' is een aanrader. (TIP: Ga binnen en reserveer een tafeltje voor 's avonds. Je zal het niet betreuren). Blijf rechtdoor volgen richting Beaumont.
Verderop staat een bord dat verwijst naar St-Avit-Sénieur. Verlaat bij dit bord de D26 naar rechts. Een stevige klim leidt je door een pittoresk landschap. Blijf de borden naar St-Avit volgen zodat je in het plaatsje aankomt. De ruïne van de abdij uit de 11de eeuw is opgenomen op de UNESCO lijst van werelderfgoed als voormalig bedevaartsoord op de weg naar Compostella.

Fiets het plaatsje uit en steek de D25 over. Je volgt een smal weggetje dat naar het oude Molières slingert. Je passeert de gebouwen van het gehucht Mars.
Molières is een bastide die dateert uit de Honderdjarige Oorlog, maar nooit werd voltooid. De gotische kerk wordt geflankeerd door een versterkte toren met twee etages. Naast de mooie stadspoort, zijn er winkeltjes, la maison de la noix en een café.
In Molières neem je rechts, de D27 op, richting Cadouin.


Langs de weg naar Cadouin geniet je van een landschap met veel kersenbomen en kastanjes. Cadouin is een karakteristiek dorp dat gesticht werd in het jaar 1115. Je vindt er onder meer een heel oude abdij - eveneens op de UNESCO lijst van werelderfgoed als voormalig bedevaartsoord op de weg naar Compostella, diverse terrasjes en winkels. Hier moet je even halthouden. Bijvoorbeeld op het mooie terras met zicht op de abdij van 'Du Coté de chez Cathy et Paulo' (lekkere pizza!).

Voor het centrum, bij het kruispunt, ga je rechtsaf en neem je de D2 richting Belvès. Na 500m neem je de D54 naar links. De weg loopt door een vallei. Bij de T-kruising ga je naar rechts richting Belvès. De route is nu vrij makkelijk, er is niet veel hoogteverschil. Het laatste stuk rij je naar beneden, maar voordat je aankomt in Belvès moet je nog 2km klimmen. Via een vliegveldje en het gehucht Capelou keer je terug naar het stadje. Terrasjestijd in Belvès. Of afdalen naar Saint-Amand...

Een gedeelte van deze rit komt uit de gids Dordogne Actief van anwb.

De bastideroute

Een variatie van bovenstaande tocht met passage langs de bastidedorpen Monpazier, Beaumont en Molières.Lengte: 77,5 km
Hoogtemeters: 760m
Download gpx track
Bekijk op grotere kaartEen aan te raden food/drinkstop is het terrasje van 'Au rendez-vous' op de Place de la bastide in Molières. Een vredig pleintje, schaduwrijk dankzij de mooie bomen, met zicht op de bastidepoort.

Over de Dordognebruggen naar Sarlat

Tocht die twee van de fraaiste landschappen van de Dordogne combineert: de dichte bossen in hartje Périgord Noir en de kastelen in de vallei van de Dordogne.Lengte: 70 km
Hoogtemeters: 1079m
Download gpx track
Bekijk op grotere kaart


Verlaat Maison Cézar naar rechts, meteen klimmend, richting Grives en steek er de D51 over. Je passeert de gehuchten le Dantou en Maroux en komt uit op de D53, die je rechts oprijdt.
In Merle neem je de D50 naar rechts en vervolgens weer de D53 links. Vlak voor de rivier Dordogne kom je aan het kasteel Château des Milandes, waar ooit Josephine Baker woonde.
Neem de D53 naar rechts richting Castelnaud-la-Chapelle. Deze weg buigt mee met de meander van de Dordogne - aan de overkant ligt Beynac-et-Cazenac (met kasteel!) - en waar de weg scherp naar rechts afbuigt zie je alweer een kasteel, het Château Fayrac. Vervolg de weg tot in Castelnaud-la-Chapelle met het 12de eeuwse Château de Castelnaud. Het werd in de 14de eeuw verbouwd tot militair fort met dikke muren en donjons met schietgaten - om rivaal Château de Beynac aan de overkant in de gaten te houden. Het kasteel huisvest het oorlogsmuseum en is een bezoekje waard. Ook het dorp zelf, met leuke winkeltjes, restaurants en terrassen is een aanrader.

Vervolg je weg via de brug over de Dordogne en volg de D57. Net voorbij Lestevinie sla je af naar links. Het weggetje loopt een tijdje parallel met een kleine waterloop, en brengt je dan door de dichte bossen tot in la Bôle op de D25. Die neem je rechts richting Sarlat. De D25 komt uit op de D46, die links naar Sarlat gaat. In beautiful Sarlat, de parel van de Périgord Noir, kan je makkelijk een dag spenderen. Kom zeker nog eens terug zonder fiets voor een degelijk bezoek. Neem nu de D46 rechts, langs enkele grote winkelpanden (ook een supermarkt) en hou links op de D46. Parallel met het riviertje La Cuze kom je terug aan een brug over de Dordogne. Steek de rivier over, geniet langs een rustig stukje weg dat even verderop direct langs de Dordogne loopt. Hoog boven de weg torent het prachtige heuveldorp Domme, alweer een bezoekje waard.

In Cénac steek je de D46 over en volg je de D50 door het gehucht L'Église. Het vervolg van de weg brengt je door mooie landschappen en bossen. Let ook op de vele notenbomen. De Dordogne zelf brengt jaarlijks tussen de vijf- en zevenduizend ton walnoten op.
Hou rechts richting Esparoutis, en even verderop volg je rechtdoor de D50. Op de D50 neem je rechts de D52 richting Les Vitarelles en La Chapelle Péchaud. Via Boissac en Saint-Laurent-la-Vallée kom je terug in Saint-Amand.
Aan de telefooncel sla je rechtsaf en klim je nog een laatste stukje tot thuis.Een gedeelte van deze rit komt uit de gids Dordogne Actief van anwb.

Via Monpazier naar Biron

Tochtje dat de pittige klim naar Belvès bevat, vervolgens via ons favoriete bastidedorp Monpazier passeert en dan naar de zuidelijke grens van de Dordogne duikt om een glimp op te vangen van het indrukwekkende kasteel van Biron. Vervolgens keer je via Prats-du-Périgord weer terug naar huis.Lengte: 72,5 km
Hoogtemeters: 1780m
Download gpx track
Bekijk op grotere kaart

Het kan eigenlijk niet, een verblijf in Maison Cézar zonder één keer de beklimming naar Belvès te doen. Voila, een pittige start van deze rit.
Verlaat Belvès langs de D53 en neem even verder de afslag naar de D26 rechts tot in Bouillac. Daar neem je de D2 naar links richting Monpazier. Vlak voor het dorp kom je op de D660, sla af naar links en rij vervolgens het bastidedorpje in. Met de fiets kan je er dwars doorrijden. Eens door de stadspoort, kom je op een gezellige picknickplaats (banken en een waterkraantje) met een mooi zicht. Verlaat het dorp via de afdaling langs de D2 en neem de D53 naar links, richting Biron.

Het kasteel van Biron zie je van ver liggen. Het is een indrukwekkend en statig complex, op een heuvel gebouwd en daterend uit de 12de eeuw. Ook het dorpje Biron zelf is een ommetje waard.


Wij laten het kasteel rechts liggen, en buigen links af richting Soulares. Dit is het meest zuidelijke stukje van de Dordogne. De weg loop nu een stukje parallel met de grens van de Lot-et-Garonne.
Vlak voor het dorpje Soulares, met de typische kerkgevel met buitenhangende klokken, neem je rechts. Even verder rij je langs een immense aardbeienkwekerij.
Geniet van een heerlijk rustig stukje Dordogne, dat je door dichte bossen en mooie landschappen voert. Een klimmetje hier en daar houdt de pit erin.

Even kom je uit het bos, tot op de D240, die je kort naar rechts volgt.
Rij voorbij la Croix du Roc en verlaat even verder de departementale weer naar links.

Volg de weg tot in Fontenilles.
De weg loop verder tot in Saint-Cernin-de-l'Herm aan de D660. Neem die naar rechts. Even verder buigt de weg scherp naar links, richting Bézet. In Bézet hou je links aan op de D60, die je naar Prats-du-Périgord brengt. Een echte Franse ervaring, tikkeltje vergane glorie, beleef je in de kleine bar in het dorpje.Vervolg je weg verder, je passeert in schattig Orliac, voorbij de afslag naar links naar Moncut. Op de D52 ga je links, door St-Laurent-la-Vallée, tot in Saint-Amand.

Langs Dordogne en Vézère

Een rit in de mooie Dordognevallei. Langs schilderachtige Franse dorpjes zoals Limeuil (waar de Vézère in de Dordogne stroomt), Tremolat (aan een grote meander van de Dordogne) en Lalinde (gelegen tussen kanaal en rivier).Lengte: 92 km
Hoogtemeters: 1261m
Download gpx track
Bekijk op grotere kaartUiteraard vind je in Limeuil, Tremolat en Lalinde schitterende terrasjes met zicht op de Dordogne.

Ook picknickplekjes in overvloed langs het traject.

Door de kastanjebossen

Deze rit gaat zuidwaarts richting Villefranche-du-Périgord, kastanjestreek bij uitstek.Lengte: 46 km
Hoogtemeters: 533m
Download gpx track
Bekijk op grotere kaartSteeds verder weg van de toeristische Dordognevallei, komen we langs rustige wegen, door uitgestrekte kastanjebossen en in ingeslapen maar charmante dorpjes. Hier en daar een kasteel, een mooie kerk of een zeldzame fietser.

Drank- en eetgelegenheden zijn schaarser hier. Toch vind je een paar aanbevelenswaardige adresjes in Prats-du-Périgord en in Saint-Pompon.